Op weg naar Glasgow

1 juli 2025 - Glasgow, Verenigd Koninkrijk

We vertrokken pas weer om 9.00 uur op weg naar Glasgow. Dat betekent ook dat we vandaag de Highlands weer verlaten. Het eerste stuk konden we nog genieten van de uitzichten over de bergen en de lochs. De lengte van de fjorden hier die het land doorsnijden is enorm 30 tot 40 km lang en misschien nog wel verder. Wij hebben veel langs de kust gereden de afgelopen weken, dat betekent dus ook omrijden als er geen brug of dam is.

We zijn vandaag nog langs het Trossachs National Park & Loch Lomond gereden. Ook weer mooi wel jammer dat het vandaag weer meer bewolkt is en er weer wolken tegen de hoge bergen liggen. De temperatuur is weer hoger: tussen 20 en 25 graden C. Bij een dorpje langs Loch Lomond hebben we lekker buiten kunnen koffiedrinken.

Daarna weer door naar Balloch. Daar konden we een wandeling van 40 minuten maken of gewoon gaan lunchen in een van de gelegenheden. Ik was nog moe naar een paar nachten wat slechter slapen en ik ging niet mee. Daarna in mijn eentje gaan eten bij het eerste de beste mogelijkheid. Ik bleek de enige van onze groep te zijn daar. Een lekker ciabatta met kip en bacon op. Dick kwam precies terug toen ik net klaar was. Ik had hem wel een berichtje met de naam van het restaurantje doorgegeven. De service was niet zo snel, waardoor hij nog net tijd had zijn broodje op te eten.

Daarna in een keer door naar Glasgow, waar de chauffeur de bus parkeerde vlak bij de Cathedral van St. Mungo. Een mooi gebouw met het veel gebrandschilderde ramen. Het was de enige kerk die gespaard was gebleven tijdens alle rellen van de reformatie.

Na dat bezoek was het tijd om in te checken bij het hotel. Ook weer midden in het centrum. Er was tijd om nog de stad in te gaan, maar we zijn rustig op de kamer gebleven. We merken toch wel dat de reis ten einde loopt en dat het vermoeiend is geweest. Vanavond gaan we met de hele groep in een restaurant eten. We moesten opgeven wat we wilden eten. Weer keuze uit 3 dingen, maar uiteindelijk bleek dat we gewoon allemaal hetzelfde zouden krijgen: fish and chips. Soep vooraf en ijs met fruit toe.

Een uit de groep hield nog een praatje om onze reisleider te bedanken en overhandigde hem een envelop  met geld. Dit was al bij de reisbescheiden geadviseerd, geef aan het eind van de reis de chauffeur en de reisleider geld. Maar gezamenlijk een pot hiervoor en de reisleider haalde aan het begin van de reis 10 pond bij iedereen op. Dat geld heeft hij gebruikt om bij ieder hotel geld in de fooienpot te doen. Dan hadden wij daar geen omkijken naar.

De hele reis was alles prima geregeld en we hebben over het weer ook niet te klagen. Iedereen wist dat het veel zou kunnen regenen en dat het koud kon zijn. Wij hebben dus ontzettend geboft dat we maar één verregende dag hadden.

Schotland is een mooi land met mooie bergen, veel groen en mooie valleien en dalen, maar ik vond Nieuw Zeeland nog mooier.