Bezoek Stirlling Castle, Kelpies en stadje St. Andrews

20 juni 2025 - Perth, Verenigd Koninkrijk

Vanmorgen meteen om 7.00 uur ontbeten om op tijd te kunnen vertrekken. We hebben een rit van 200 km gemaakt met onderbrekingen.

Allereerst naar de Kelpies voor een fotomoment. De kelpies zijn twee enorme metalen paardenhoofden van metaal genaamd Duke en Baron. Zij zijn een monument ter nagedachtenis aan de paarden die in de mijnen en industrie gewerkt hebben, vaak onder slechte omstandigheden. De beelden zijn 30 meter hoog.

Daarna door naar Stirling Castle. Dit was vroeger als het ware de overgang van de Lowlands naar de Highlands. Wie het kasteel in handen had, was effectief de baas in Schotland. Het kasteel is meerdere malen belegerd en veroverd in een lange geschiedenis. Ook vaak afgebroken en weer herbouwd.

Mary, Queen of Scotch, heeft hier haar eerste vijf levensjaren doorgebracht. Als baby werd zij daar gekroond tot koningin. De Stuarts, de familie waar zij toebehoorde, heeft in de Renaissance een grote bloeiperiode doorgemaakte en het kasteel werd heel mooi in deze periode. Er hangen prachtige wandtapijten met de eenhoorn, een symbool van Schotland, net zoals de distel.

Ten tijde van de Jacobieten werd het kasteel een garnizoen en ook in de Napoleontische tijd waren hier soldaten gelegerd tot in de zestiger jaren van de 20ste eeuw.

Daarna begonnen uitgebreide renovaties om de gebouwen uit de Renaissance uit de tijd van koning James I tot en met James V en Queen Mary zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Er is ook een prachtige tuin uit de tijd van Queen Anne.

Na alles zoveel mogelijk bekeken te hebben in de 2 uur die we daarvoor kregen, inclusief een lunch in de horeca, reden we door naar St. Andrews. Bekend van de beroemde golfbaan. We naderden het stadje langs de golfbaan, die druk gebruikt werd. Het was ook prachtig weer 28 graden Celsius. Ondanks de hoge tarieven die bedoeld zijn voor de bezoekers, die daar 1 dagje willen golfen, 340 pond!

St. Andrews is verder bekend doordat de oudste University van Europa er staat. Verder ruïnes van een kathedraal , die al in 1600 in dezelfde toestand verkeerde, zoals nu het geval is. Rond 1200 gebouwd, verwoest door een storm, een brand. Toch weer opgebouwd, maar daarna definitief vernield en afgebroken door het opkomen van het protestantisme en de vernielingen die daarmee gepaard gingen.

Na nog geshopt te hebben naar bedels van Pandora’s concurrent, die ook bedels maken die bij Schotland horen en bedels van Harry Potter, weer op weg naar Perth. Perth ligt aan de River Tay, de langste rivier van Schotland.

We waren om een uur of 6  bij het hotel “Salutations”. Het oudste hotel van Schotland uit 1699. Houten vloeren met vaste vloerbedekking waar je meteen in weg leek te zakken en scheve tafels in het restaurant. Om 7 uur aantreden voor het diner. Keuze uit 3 voorgerechten, wij gingen voor gerookte  zalm, het hoofdgerecht in buffetvorm ook keuze uit 3, voor ons ham en kabeljauw met groenten en het nagerecht weer keuze uit 3 dingen. Wij gingen voor warm vers fruit met custard.

Het eten was prima. Daarna nog een rondje langs de rivier gemaakt over  2 bruggen van de Tay, met elkaar verbonden door een park langs de rivier.

1. Ralph:
    21 juni 2025
    Leuk die halve foto van opa ;-